Er der brug for alle de 3 årige springhingste, som DV kårede 2015?


Alle unghingste blive fulgt nøje af rigtig mange avlere og igen i år var de engagerede springavlere på plads på rækkerene til løsspringningen af de 3 årige hingste. Desværre blev de vist i meget høj fart, mange manglede ro og trykheden fra deres trænere og havde svært ved at finde deres naturlige balance over springene. Som tilskuer fik man indtryk af ikke at have fået hingstenes fulde kapacitet præsenteret, hvilket er ærgerligt, når man som avler kommer for at få syn for sagen selv.


Ud af i alt 17 fremstillede springhingste blev der præmieret 3 velfungerende springhingste: Aagaardens Chico Ask (Favorit Ask x Chicos Boy), Bøgegårdens Gladiola (Bøgegaardens Graf Stakkato x Bøgegaardens Apollo) og Quintet (Quintender x Stakkato). I alt kåredes 9 3 års springhingste, hvilket umiddelbart virker af mange, når man ved, at hingsteholderne kæmper om at få nok hopper til deres hingste for overhovedet at få lidt økonomi i springhingsteholdet.

 

Bøgegaardens Gladiola

 

Aagaardens Chico Ask

 

Quintet

Springfløjhingsten i 4 års holdet blev Trine Hemansen og Leif Konradis French Match Ask


Kampen og springavlernes gunst er svær, da avlerne springavlerne meget tilbageholdende med at bruge unge og uprøvede hingste. Adspurgt siger de, at man ikke kan sælge afkom efter hingste uden internationale resultater i topsport. Derfor undrer det ikke at stutteri Ask ikke annoncerer sidste års springfløjhingst French Match Ask (Favorit Ask x Contendro I) fra Trine Hermansen og Leif Konradi i Farum.

 

Efter sigende overvejes det, at sende hingsten til Finland for at lade hingste bedække der, og det på trods af at French Match Ask er fløjhingst som 3 års og 4 års, vinder af materialeprøven for 3 års hingste og tildelt Elwin Rasmussens vandrepræmie for bedst avlede danske springhingst 2015. Hvis Stutteri Ask ikke regner med tilstrækkeligt mange bedækninger til denne dobbelte fløjhingst, hvordan skal det så gå de hingste, der ikke opnåede præmiestatus?

 

Trine Hermansen fra Farum med stutteri Ask´s ejer Ken Kirk Kristiansen

 

Den 8 årige Todt un Prince blev redet af Rolf Göran Bengtsson

 

French Match Ask blev fremvist  af Søren Møller Pedersen

Ny Baloubet-søn kåret


I holdet af ældre springhingste kåredes Stutteri Asks nye fransk hingst: Todt un Prince (Baloubet du Rouet x Quam de la Lande), som skal være Rolf Göran Bengstsons nye internationale springhest.

I DV har avlerne længe ønsket, at avlsledelsen skulle afvige fra typen og mere skele til egenskaber og internationale afstamninger, når de kårer springhingste. International må man sige at Todt un Prince er med Baloubet du Rouet som far. Selv er han placeret i den franske 5 års finale for springhingste i 2012 og allerede godt på vej i internationalt regi. Men samtidig er Todt også en noget tung hingst, der også savner kønspræg. Til kåringen blev han vist af Rolf Göran Bengtsson, og der er ingen tvivl om hingstens kapacitet, men den virkede noget stiv og usmidig over forhindringerne.

Her er en video af Todt un Prince og hans mor, der også har gået internationale klasser. Moderen er helt forrygende og Todt un Prince tager sig bedre ud, bedøm selv!

 

Fine præmiehingste - men vi savnede festen med årets fløjhingst.


I år havde avlsledelsen bestemt, at der ikke skulle udnævnes en fløjhingst i 3 års holder, fordi man ikke ønsker, at en ung og endnu ikke rigtig prøvet hingst skal have voldsomt flere bedækninger end de øvrige kårede hingste i årgangen.
Jeg tror avlsledelsen undervurderer avlerne, som er så internationalt orienteret, at de snart kende en hver interessant hingst i Europa. De tager til Herning, Hannover, Oldenburg osv. for selv at vurdere hingstene, og det er mange gang andre ting der gør at de vælger hingst end om hingsten står på fløjen.

Men naturligvis kan avlerne - lige så vel som avlsledelsen – tage fejl, men det er nu engang risikoen og charmen ved at bruge de unge hingste.
Den manglende fløjhingst bidrager derimod til at et af avlernes højeste ønsker ikke kan opfyldes. Det er nu engang et af avlerens absolut største højdepunktet at være avler af årgangens bedste 3 årige hingst enten i dressur elle i springholdet, og i mine øjne drejer en hingstekåring sig også om at hylde avlerne for at animere dem til at blive ved.
Naturligvis er det at have avlet en præmiehingst stadig en fjer i hatten for en avler og positiv for hingstenes videre afsætning. Derfor havde det været på sin plads, at præmiehingstene var blevet udnævnt før auktionen, så DV´s bedømmelser kunne understøtte priserne, som stadig kan trænge til et pift op ad, for at nå samme højder, som ses i andre europæiske avlsforbund.

Copyright: Horsenews.dk – website udviklet af CMS Editor