Claus Hansen gæstede DV region 1 den 14. April 2015

 

 Dansk Varmblod Region 1 inviterede i går medlemmerne til at høre Claus Hansen fra DV avlsledelse fortælle om emnet ”Det svære valg af hingst”. Det foregik på stutteri Fauerbirk hos Mette Rasmussen i Skævinge.
Foredragsaftenen blev indledt i ridehuset, hvor Claus med udgangspunkt i nogle af stutteriets avlshopper, fortalte om de principielle overvejelser, du som avler bør gøre dig, når du vælger hingst.


1. Hvad vil du opnå?
2. Undersøg hoppens kåringsresultat evt. den rideprøve
3. Undersøg hoppens egne præstationer
4. Vurder hoppens fuldblodsandel, der helst skal ligge omkring 35 %
5. Vurder hoppens temperament
6. Orienter dig om Dansk Varmblods avlsmål
7. Gør op med dig selv om det er realistisk at kunne opnå den ønskede      forbedring
8. Gør dig klart om du vil avle for at lave en ridehest og til hvilket publikum, eller om det skal være en hest til eget forbrug eller en avlsmodel / kåret hingst
9. Beskriv derefter din hoppes højdepunkter
10. Og beskriv hoppens svage punkter.
11. Lav en liste over de punkter du vil forbedre.
12. Når alt det er på plads, er det tid til at vælge hingst.

 

 

På fotoerne herunder t.v. ses Mette Rasmussens meget velgående avlshoppe: Gørklintgaards Lucca (Rubels x Leandro x Leonardo), hvis absolute højdepunkter er et godt løft i traven med aktive bagben og et charmerende udseende med god overlinie; hun har gjort det rigtigt godt i avlen.

På fotoet t.h.Luccas  3 årige søn: Fauerbirks First Class efter Fürst Romancier, der var bedste føl i Region 1 ved Horsefestival 2012.

Claus fortalte at ved at vælge Fürst Romancier havde Mette formået at forbedre typen væsentligt, idet afkommet er væsentligt mere højtstillet og bevægelsen er forbedret i galoppen. Claus kom også med bud på hvilke hingste Mette kunne bruge fremadrettet når Lucca skulle bedækkes.

 

 

Gørklintgaards Lucca er højdrægtig, men kan alligevel "flytte sig"

 

Fauerbirks First Class er en højtstillet velgående 3 års hingsteplag

Claus fortalte hvordan man i dressuravlen med succes kunne blande det hollandske dressurblod - der ofte giver has- og knæaktion- med det klassiske europæiske dressurblod med smidig og ridelighed.

 

Claus gennemgik 8 indsendte stamtavler – overvejende af dressurafstamning - og ud fra de oplysninger som han havde samlet om hver hoppe, kom han med bud på forskellige hingste, der kunne passe, alt efter avlernes smag og hjertefornemmelse.

Til sidst fortalte Claus om det der skiller de Europas største avls Forbund fra hinanden, hvordan de kårer hingstene, hvornår, og hvad de kræver af hingstene mht. til afprøvning og konkurrencedeltagelse. Claus arbejder i øjeblikket på en artikel, hvor han vil uddybe disse forskelle så de danske avlere er bedre rustet hvis de søger efter nyt blod i udlandet.

  

 
 

Copyright: Horsenews.dk – website udviklet af CMS Editor