Det var igen Atterupgaard-heste, der dominerede på fløjpladserne

ved årets DV-sadelkåring i DV Region 2 den 21. jui 2015.

 

Det var en lag dag og kølig dag i de smukke omgivelser fra Team Cabe i Ringsted fra kl 8 om morgenen til næsten 20 om aftenen, hvor i alt 33 heste var til bedømmelse. Heraf blev  3 udtaget til eliteskuet, det kunne have værtet 5 udtagne hopper, men desværre viste det sig, at Atterupgaards to bedste hopper i det ældre hold var registreret i Oldenburger Verband.

 

Her kan finde fotos af alle hestene, der var til kåring i DV Region 2.

 

Dommerne var Poul Graugaard, Jane Bech Jensen og Konsulent Karina Christiansen var speaker. Gangarts/springdommere var Birthe Lyder og Johnny Nielsen og fremmeryttere var beriderne Lotte Strårup og Peter Rahbek.

 

Fine springheste

Springhestene fyldte som sædvanligt ikke meget i Ringsted, og selvom alle de 2 årige springheste for Sjælland var samlet her var her til bedømmelse var der kun 4 2årige springhopper. Også holdet af springhopper til sadelkåring var lille med ialt tre 3 årige springhopper, en ældre forædlerhoppe samt tre 4 årige eller ældre springhopper.

Til gengæld var de bedste springhopper rigtig gode.

 

Den 2 årige springhoppe Fiona Prydsholm (Lagavulin x  Carmargue) fra Lisa og Per Andersen i Klippinge var fantastisk over springene og gudesmukt bygget, så der var absolut ingen tvivl om Fionas fløjplads og billetten til eliteskuet. Se selv den forbildelige forbensteknik, som Fiona viste over springende hver gang på fotoet herunder. Det er ikke første gang Fiona Prydsholm er til eliteskue, i 2013 blev hun Danmarks bedste springhoppeføl, så det bliver spændende at følge hende på eliteskuet i august på Vilhelmsborg, om hun igen kan slå sine konkurrenter.

 

Den 3 årige  Blixenkrones Dark Chantel (Crelido x Lancier) fra Tina Blixenkrone Hansen i Fuglebjerg blev kåret på fløjen i RDH i 3 års holdet og udtaget til eliteskue. Hun er en smart og ædel model, der springer let og elegant og er forsynet med en skøn springgalop. Under rytter blev hun nydeligt og professionelt fremstillet af Charlotte Camitz, og Dark Chantel udviste stor nervefasthed i al fremstilling og bød sig til både i springning og dressur, så man fik indtrykket af, at her var en hoppe, der kunne blive en stjerne for en militaryrytter, der ønsker sig en fremtidig hest til de store klasser. Blixenkrones Dark Chantel aflagde også dagens bedste springhoppe-rideprøve.

 

Den 6 årige Stenvænge Polise (Baccarat x Voltaire) fra Helga og Peder Sødergren i Nysted var dagens eneste forædlerhoppe, men til gengæld var kvaliteten her helt på plads. Også denne hoppe var både af type og egenskaber målrettet en militaryrytter, da hesten havde nerve og samtisdig var cool parret med lethed og hurtilhed over springene og i bevægelsen. Hun er udaf Helga og Peders gamle hoppestamme efter Frøy-hoppen Powline,  som de har avlet på gennem de sidste 30 år, Stenvænges Police blev meget fortjent kåret i RDH.
Klik på fotoerne af de tre springhopper og se også de andre fotos i fuld størrelse.

Avlere af springheste skal være opmærksomme på at det fra i år er gratis af få sin hoppe optaget i Dansk Varmblods Springhesteprogram, et meget positiv initiativ fra DV, som forhåbentligt bevirker, at alle seriøst avlede DV-springheste i fremtiden vil kunne findes i DV´s Springprogram. Se mere herom her

 

Fiona Prydsholm

Blixenkrones Dark Chantel

Stenvænge Polise

 

Elitære dressurhopper fra Atterupgaard i front.

Stutteri Atterupgaard i Jystrup er avler og ejer af de 4 hopper, de havde med i 3 års klassen og 4 års og ældre klassen og de løb af med fløjpladserne i begge klasser.

 

Den 3 årige Atterupgaards Mandalay (Stedinger x Lord Sinclair) blev fløjhoppe i sit hold på 10 hopper og udtaget til eliteskuet Hun er helsøster til Året guldmedaljehoppe i DV: Atterupgaards Minaia. Hun lever på alle måder op til de forventninger man stiller til en sådan helsøster. DV´s avlskonsulent Karina Christiansen var da også mere end almindeligt begejstret i sine udtalelser om hoppen, da den blev præsenteret for pubikum som dagens bedste 3 årige dressurhoppe sidste på dagen: "Der er tale om en dressurhoppemodel af allerbedste slags, med skønhed og elegance, i passende rammer og med en bevægelse efter bogen: moderne, smidig og op ad bakke, navnlig i trav og galop".

Mandalay blev ligesom de andre hopper fra Atterupgaard fremvist på smukkeste vis af Selina Hundstuen Solberg, der virkelig formår at trylle med stutteriet talentfulde ungheste, så de viser sig maksimalt uden at blive presset.

 

Den imponerende 5 årige Atterupgaards O2 (Belissimo x Gribaldi) blev en sikker fløjhoppe i holdet af 4 årige og ældre dressurhopper. Hendes mor er dressurfænomenet og Old Verb. brilliantringshoppen: Atterupgaards Orthilia, på hvem Fiona Bigwood fra England vandt en international Grand Prix Special i Barcelona i foråret 2015.

 

O2 blev efterfulgt af sin tvillingesøster Atterupgaards Ophelia, der var noget mindre i rammerne end sin søster. Men også hun viste sig flot på dressurbanen under Selina Hundstuen Solberg. Begge hopper blev i første omgang udtaget til DV´s eliteskue, men da hopperne er registreret i Oldenburger Verband, for at  Atterupgaards Orthilia kunne få udbetalt sin Statspræmie, kommer de desværre ikke til at deltage i DV´s eliteskue.

 

Atterupgaards Mandalay

Atterupgaards O2

Atterupgaards Ophelia

Rideprøvevinder blandt de 4 års og ældre dressurhopperne

Lone Bøegh Henriksen H P Horses i Hllerød er alver af den 4 årige hoppe 241 Shamballa (Fürsteball x Friedensfürst) ud af hoppestammen efter elite- og sølvmedaljehoppen Sachalin (Ibikus x Herbststurm), som Lone har haft stor succes med. Shamballa er nu ejet af Laila Orloff i Køge, der har valgt at få den forberedt til sadelkåring på stutteri Springborg i Skævinge, hvor det er den internationale VM-rytter Frederico Mexia de Almaida, der tilrider og træner hestene samme med Per Springborg. Man skal ikke se længe på Fredericos ridning, før man er overbevist om, at han kan sit kram. Denne spinkle og elegante Shamballa - med cute-factor 10 i udtryk - fik han til at spille under sig, og det resulterede i bedste rideprøve med 9 i ridelighed og 8 i kapasitet givet af fremmedrytteren.

 

Fremmedrytterbedømmelsen ved DV sadelkåringer

Det har fra DV´s avlsledelse flere gange været foreslået, at man skulle sløjfe fremmedrytterbedømmelsen ved sadelkåringerne, fordi det dels er svært at skaffe fremedryttere, og fordi man mente, at karakteren fra fremmedrytterne og gagartsdommerne oftest er sammenfaldende.

 

Ved sadelkåringen i Ringsted var der flere eksempler på store forskelle i dommernes og fremmedrytternes bedømmelser og nogle - endda garvede og erfarne avlere - var tydeligt forunderede over deres hoppers bedømmelser, - de kunne så glæde sig over, at fremmedrytteren delte deres egne bedømmelser af deres heste.

Det var blandt andet Familien Springborg, der havde den 3 årige Springborgs Adele (Era Dansing Hit x Rubin Royal) til kåring. Hoppen blev redet af kåringen af Frederico Mexia de Almeida. Adele var både spændt på dressurbanen og utilpas over højttaleranlægget, men det var alligevel skuffende for avlerne, at Springborgs Adele røj helt ned på karakterene 5,5 i ridelighed og 6,5 i kapacitet fra dommerne, især da fremmedrytter Lotte Strårup syntes at have en god tur på hoppen. Lotte gav Springborgs Adele 8 og 8 i ridelighed og kapacitet, og udtale at hun tydeligt kunne mærke hoppens dressurpotentiale, og hun sikrede dermed at Springborgs Adele bestod sin rideprøve.

Også hoppen Megs L´Appassionata (L´Espoir x B H Romanov) scorede til stor undring for avleren kun 6,5 i ridelighed og 7 i kapasitet fra dommerne, selvom hoppen gik fint rundt hele tiden under rytterens hjælpere. Dommerne gav hoppen 6,5 i ridelighed og 7 i kapasitet, hvorimod fremmedrytteren gav samme hest 8 i samme dicipliner og udtalte, at hesten gav en god fornemmelse på alle måder.

 

Set i denne kårings perspektiv syntes fremmedryttertesten at give et bredere og mere brugbart heldhedsbillede af hestens kvaliteter, end hvis hesten kun blev bedømt af dommerne. I en tid hvor der er stor fokus på hestenes temperament og ridekvalitet, bliver fremmedrytterens vurdering måske kun vigtigere og vigtigere. Det er allerede sådan at de ryttere, som avlerne meget gerne vil afsætte deres unge heste til, går meget op i ridelighed-, gangarts- og kapacitetskarakter, som er opnået til disse tests - hvilket er godt - for det var egentligt også en af hensigterne med rideprøven. 

 

Shamballa

Megs L´Appassionata

Springborgs Adele

5 hopper ud af i alt 33 hopper dvs. 15% bestod ikke rideprøven

 

De 3 årige hopper skal i rideprøven opnå 675 points, for at bestå, og de 4 års og ældre hopper skal opnå 700 points ud af 1000 points, fordi som Karina siger over højttaleren, "man kan forlange større uddannelsesgrad af ældre heste".

Uden en bestået rideprøve kan stambogs- og hovedstambogshopper ikke blive mødre til DV kårede hingste. Derfor er det magtpåliggende for mange avlere, at deres hopper består denne rideprøve, og ejere af ældre hopper, som ikke allerede er kvalifeceret gennem sportsresultater, kan også deltage i sadelkåring for at bevise hoppernes ridemæssige kapaciteter. og få  sat et "R" foran kåringsgraden.

Derfor er der ofte drama, når pointene fra hoppernes rideprøve tælles sammen - og sådan var det også i år, hvor 4 udaf de ældre hopper ikke bestod.

Det drejer sig oftest om 4 års og ældre hopper, som består af avlshopper,  "hyggeridehopper" eller ungheste, der af en eller anden grund ikke har kunnet gå en prøve som 3 års. Gennemgår man listerne over tilmeldte hopper i 3 års sadelkåringsklassen, vil man se, at hvert år bliver rigtig mange frameldt, fordi de af en eller anden grund ikke er parate til kåring allerede som 3 årige.

 

Det er sprøgsmålet det er rimeligt, at de hopper, der er "kommet bagud" pga. skader eller vokseværk, eller hopper - der har været  avlsheste i en årrække aboslut skal leve op til højere ridemæssige krav.  - Eller om disse hopper er meget dårligere avlsdyr, fordi de ikke kan gå en prøve til 700 points i forhold til de hopper, der er heldige at bestå deres rideprøve som 3 årige.

 

Det blive tydeligt bekendtgjort, at man altid kan fremstille sin hoppe igen til omkåring, men konsekvenserne heraf er ofte omkostningstunge, da ridning ved professionelle ryttere kan koste omkring 7.500 kr pr. måned.

Hoppeejerne bør være opmærksomme på, at en bestået rideprøve oftest kræver en virkelig dygtig og erfaren amatør- eller professionel rytter og flere måneders forberedelse, og ejere af "ældre hopper burde spørge sig selv om det er realistisk at træne hesten mod en bestået rideprøve.

Man skal også vide, at points til en bestået rideprøve også kan opnås ved deltagelse i tre MB-dressurklasser med over 60 % og muligvis er det et nemmere og mindre omkostningsfuldt mål at nå for de konkurenceheste, der allerede er i ridning. Der er tilsvarende regler for springheste, der svarer til at springheste fo at bestå rideprøven skal opfylde kravene til den gamle B-heste status.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Copyright: Horsenews.dk – website udviklet af CMS Editor