Mathilde Koefoed-Nielsen Forfølger sine drømme hos Uta Graf i Rheinland Falz i Sydtyskland

 

Karina og Jan Koefoed-Nielsen fra stutteri JAKA i Sydsjælland er et kendt DV-avlerpar, der har avlet mange succesfulde heste f.eks kan nævnes de to helsøskende e. B H Don Romantic x Lauries Crusador xx: Jakas Don Lux, der blev kåret i 2010 og Jakas Don Louvre der med Dorte Rohmann deltog i finalen i DRF´s dressurchampionat 2014.
Det er ikke underligt at familiens to døtre Mathilde og Helene - der er vokset op med heste og har redet fra de var små, også er blevet bidt af ridning.

 

Mathildes store beslutning
Sidste år tog Karina og Jans ælste datter Mathilde sit livs hidtil sværeste beslutning da hun var færdig med gymansiet: At forlade de trygge rammer i Danmark for at forfølge sine ridedrømme ved at flytte til Sydtyskland og at arbejde for den anerkendte tyske dressurrytter: Uta Gräf. Målet for Mathilde var at lære af hende og dygtiggøre sig under hendes vejledning. 

 

 Mathilde rider her sin egen SWB vallak Davinci SD hos Uta Gräf.

Mathildes visioner om ridning fødtes i Danmark
Mathilde har før hun flyttede til Tyskland mange resultater bag sig. I pony-tiden red hun DM på sin hollandske pony El Sham Asabr og ponyen Røgilds Nikos e. Underworld xx red hun selv til og nåede at starte i P-klasser til landsstævner, inden hun overlod den til sin lillesøster Helene.

I 2011 fik hun en 5 årig svensk varmblodshest Davinci SD (B H Don Romantic x Admiral). Med ham og på familien halvblodshoppe Jakas Magic e. Esteban xx x B H Agent har Mathilde opnået flere sejre på i MB2 og MB3 niveau.
Mathilde er meget ambitiøs og seriøs omkring sin ridning, og drømmen om at ride international Grand Prix har hun altid haft. Samtidig blev det vigtigere og vigtigere for Mathilde at hverken ridning eller hestens velbefindende måtte føre til et kompromis.

 

 

 

Det begyndte med bøger og videoer
Meget tidligt blev Mathilde interesseret i de bøger og video som Uta Gräf udgiver. Her var der fokus på dressurens svære kunst samtidig med at hesten blev holdt motiveret.

 

Mathilde fortæller: ”Det unikke ved Uta Gräf og hendes Gut Rothenkircher hof er, at heste kan få lov til at være heste, unge som gamle, skovtursheste som Grand Prix heste. Det ligger mit hjerte meget nært, og jeg ville gerne et sted hen, hvor international Grand Prix- og normalt hesteliv går hånd i hånd. Mange menneske mener, det er naivt at tro, at hestens naturlige levevilkår kan kombineres med dressur på højt plan. Men hos Uta Grâf kan det lade sig gøre, og det er beviset på, at det ikke er utopi at tro, at netop denne form for hestehold i fremtiden godt kan blive reglen frem for undtagelsen. Heldigvis er der i øjeblikket kommet mere fokus på korrekt og dyrevenlig ridning, men det er lige så vigtig, at man ikke glemmer de 23 resterede timer i døgnet, hvor hesten ikke bliver redet."

 

Mathilde kontaktede Uta og hendes mand Stefan, og det blev arrangeret, at hun skulle komme derned et par dage i sommerferien mellem 2. og 3G. Det tog dem ikke lang tid at beslutte sig for, at ”Mathilde aus Dänemark” var meget velkommen efter endt studentereksamen.

 

 

 

Mathilde har bestemt ikke fortrudt sit valg
”Jeg valgte at pakke mine ting og Davinci SD og flytte 1000 km sydpå til det sted der repræsenterede mine værdier bedst. Til det sted, hvor klassisk ridning og korrekt uddannelse af hesten harmonerer med naturligt hestehold. Det var en stor beslutning, og alt hvad den beslutning indebar, lå langt udenfor min komfortzone. Med fremmed sprog, fremmede mennesker, fremmede omgivelser og med meget langt til det kendte og trygge rammer var det en omvæltning uden lige.

 

Herunder fotos af den åbne friluftsstald på Gut Rothenkrcher Hof, som den ser ud om vinteren og om sommeren.

 

 

 
 


 Mathildes hverdag hos Uta Gräf
”En arbejdsuge hedder på papiret 60 timer om ugen, men det bliver tit nærmere de 70 end de 60. Det er ikke rigtigt plads til andre fritidsaktiviteter eller socialt liv, men det er også underordnet for mit arbejde er mit liv, og sådan skal det vel også være, hvis man brænder for noget.
Jeg rider ca. 8-10 heste om dagen, er i weekenden tit til stævner, hvor jeg rider alt fra unghesteklasser til S. Om formiddagen rider jeg med Uta på banen, varmer heste op til hende eller rider parallelt.
Det særlige her på Gut Rothenkircher Hof er, at alle kigger efter alle. Uta kigger selvfølgelig efter når jeg rider, men jeg kigger også efter, når Uta rider. Der er ikke nogle der er for fine til at tage imod kommentarer fra hvem, der nu kigger fra jorden. Det er rart altid at have et par øjne på en, når man rider, så man får korrigeret de ting, der skal korrigeres. Alle forbedrer sig på den måde, og jeg synes også jeg er bliver dygtigere af at undervise andre. Om eftermiddagen er Uta for det meste væk for at give undervisning og holde kurser, og så rider jeg så resten af mine heste. "

 

Foto t.h.: Mathilde og holstenerhingsten Accroche, som hun nu har vundet 3 stævner på.
 

 

 

 

Resultater i Tyskland
De sidste to weekender har Mathilde stået øverst på sejrs skamlen med to forskellige heste.
PÅ den 6 årige Designer (Dancier x Weltmeyer) vandt hun en M Dressurprüfung med 7,6. Designer var købt på en ridehsteauktion af ejeren for at udvikle hans talent, men han var nærmest opgivet som dressurhest, da Mathilde kom til Tyskland, fordi han var svær i munden. Mathilde begynde derfor helt forfra med hans uddannelse, for at genskabe hans tillid, og nu begynder resultaterne af hendes tålmodighed at infinde sig til ejerens store glæde. Se foto af Designer og Mathilde Koefoed-Nielsen ved præmieoverrækkelsen t.h..
Sidste weekend var hun afsted på holstenervallaken Accroche e. Aljano x Linaro hvor de vandt en M klasse med 68,131%.

 

Gut Rothenkircher Hof - Et anderledes ridested
Hos Uta og hendes mand står hestene i store åbne bokse med fri adgang til hø, de går på fold hele dagen og bliver ikke barberet. Når der skal rides, strigler man, der hvor trense, sadel og gamacher skal sidde, og så rides der. De rider udendørs hele året i al slags vejr – på ejendommen findes der simpelthen kun en meget lille overdækket ridebane på ca. 20 x2 0 m med to stolper i midten.
Der bliver lagt vægt på, at hesten uddannes ud fra de klassiske grundprincipper og at ridningen foregår på hestens præmisser. Hesten skal motiveres og have lyst til dressuren, og denne motivation bliver opnået gennem hyppige ture i skoven, hvor hesten får lov til at trave og galopere i terrænet. Dette gøres ikke kun for at motivere hesten og giver den gålyst, men også for at styrke hestens ben, forebygger skader og give den styrke og kondition.

 

Mathilde fortæller: ”Under ridning får hesten lov til at strække sig frem og ned med jævne mellemrum - som belønning får veludført arbejde. Denne øvelse ”Zügeln aus der Hand kauen lassen” er stærkt undervurderet i Danmark og ikke nær så meget benyttet som i Tyskland. Øvelsen viser om hesten er korrekt redet, løsgjort og eftergiven. og samtidig med at den fungerer som ros for hesten.”

 

 

 

 

Mathilde (nr. 2 fra venstre) var med da Uta Gräf gav opvisning ved det store hesteshow Equitana i denne vinter.

 

Mathilde opfordrer andre unge til at udfordre sig selv
"I starten var hver dag en prøvelse. Jeg tror der var mange af mine klassekammerater der synes, at jeg var en smule skør, og det nemmeste havde vel egentlig også været at følge strømmen, droppe den naive ridedrøm og tage den sikre vej med universitetsuddannelse. Men selvom jeg i starten syntes det hele var lidt for meget, er jeg nu sikker på, at jeg tog den beslutning, og jeg kan kun opfordre til, at andre forfølger deres drømme også selvom denne drøm ikke befinder sig helt indenfor normen.
Jeg har lært utroligt meget allerede på bare det år jeg har været her, haft succes til stævner og samlet viden og erfaring gennem undervisning hver dag og at få lov til at ride og uddanne alt fra ungheste over korrekturheste til internationale Grand Prix heste."

 

På billedet t.h. ses Mathilde, der træner sin hest ude i naturen

 

 

Copyright: Horsenews.dk – website udviklet af CMS Editor